I choć najczęściej używanym w kuchni bakłażanem jest ten o fioletowej barwie, to mogą występować w takiej barwie jak czerwony, zielony, a nawet czarny. Poza unikalną teksturą i delikatnym smakiem, bakłażan wnosi wiele korzyści zdrowotnych.
1.Bogaty w składniki odżywcze
Pomimo tego, że 100g bakłażana dostarcza tylko 25 kalorii, to dostarcza aż 3g błonnika pokarmowego. Dodatkowo znajdziemy w nim mangan, foliany, potas, witaminę K i C, oraz mniejsze ilości witaminy B1, magnezu oraz miedzi.
2. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów)
Oprócz różnych witamin i składników mineralnych, bakłażan zawiera dużą ilość antyoksydantów, które chronią organizm człowieka przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Badania wykazały, że przeciwutleniacze mogą zapobiegać wielu chorobom przewlekłym. Bakłażan bogaty jest w antocyjany, barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które odpowiadają za ich żywy kolor.
3. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca
Niektóre badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, ze bakłażan może zmniejszyć ryzyko chorób serca, zmniejszyć stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów, jednak potrzeba dalszych badań, które potwierdziłyby takie działanie u człowieka.
4. Może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi
Działanie takie wynika z obecności błonnika pokarmowego, szczególnie frakcji nierozpuszczalnej, która przechodzi przez cały układ pokarmowy. Błonnik może zmniejszyć poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie tempa trawienia oraz wchłaniania glukozy w organizmie. Wolniejsze wchłanianie pozwala na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi i zapobiega szybkim wzrostom i spadkom. Inne badania sugerują, że polifenole lub naturalnie występujące związki roślinne znajdujące się w bakłażanie mogą redukować wchłanianie cukru i zwiększać wydzielanie insuliny, co może pomóc zmniejszyć poziom cukru we krwi.
5. Bakłażany mogą pomóc w utracie masy ciała
Bakłażany zawierają mało kalorii i są bogate w błonnik, co czyni je doskonałym dodatkiem do diety. Błonnik przemieszcza się powoli przez układ pokarmowy i może zwiększyć uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza się spożycie kalorii.
6. Prewencja raka
Bakłażan zawiera kilka substancji, które wykazują potencjał w zwalczaniu komórek nowotworowych. W niektórych badaniach na zwierzętach wykazano, że SRGs (związki chemiczne występujące w bakłażanie), mogą powodować śmierć komórek nowotworowych, a także mogą przyczyniać się do zmniejszenia nawrotu niektórych typów nowotworów. Chociaż badania te są ograniczone, wykazano, że SRGs mogą być skuteczne wobec nowotworów skóry. Potrzebne są jednak dalsze badania w celu ustalenia, które związki chemiczne znajdujące się w bakłażanie mogą mieć szczególny wpływ na nowotwory u ludzi.
7. Bardzo łatwo wprowadzić go do diety
Bakłażan jest niezwykle wszechstronny i może być w łatwy sposób włączony do diety. Można go upiec, grillować, usmażyć i cieszyć się jego smakiem z odrobiną oliwy z oliwek i sezonowymi przyprawami. Może być również stosowany jako niskokaloryczny zamiennik w wielu daniach.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl