Herbata i mleko
Herbatę z mlekiem, czyli tzw. „bawarkę” często piją kobiety ciężarne lub karmiące piersią, wierząc, że zwiększy to ilość mleka w piersiach. Tak jednak nie jest. Walor smakowy herbaty z mlekiem podlega indywidualnej ocenia każdego z nas, jednak takie połączenie może być dość kłopotliwe.
Czarna herbata zawiera wiele antyoksydantów, które pomagają zwalczyć stany zapalne w organizmie, niejako lecząc przewlekłe choroby serca i cukrzycę. Kiedy dodajemy do niej mleka, herbata traci swoje właściwości. Dlaczego? Białka mleka wiążą się z antyoksydantami i uniemożliwiają im wchłonięcie. Jednocześnie zawarta w herbacie teina przeszkadza we wchłanianiu wapnia znajdującego się w mleku.
Dżem i białe pieczywo
Cukry proste odpowiadają za szybki i gwałtowny skok cukru we krwi. Białe pieczywo posmarowane słodką konfiturą spowoduje taki właśnie skok. Stężenie cukru we krwi szybko rośnie, a organizm musi pracować na pełnych obrotach, by go obniżyć do odpowiedniego poziomu. Jest to dodatkowe obciążenie trzustki, która uwalnia insulinę.
Zazwyczaj po takim szybkim skoku cukru we krwi jego poziom szybko spada, a energia zamienia się w zmęczenie i rozdrażnienie.
W dłuższej perspektywie takie nagłe skoki poziomu cukru mogą prowadzić do insulinooporności i cukrzycy. Lepiej więc zamienić białe pieczywo na razowe, pełnoziarniste, które zawiera błonnik. Ta substancja pomaga trzymać właściwy poziom cukru we krwi i ułatwia trawienie.
Sałata i beztłuszczowe sosy
Istnieje przekonanie, że dodanie do niskokalorycznej sałatki sosu na bazie oleju, zrujnuje zdrowy posiłek. Jednak unikanie tłuszczów (również roślinnych) w sałatkach to błąd, ponieważ to właśnie one są nośnikami substancji odżywczych i pomagają im dostać się do krwi. Karotenoidy, czyli pigmenty roślinne, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia czy zwyrodnienie plamki żółtej, gdy zjadamy je w połączeniu właśnie z tłuszczami.
Alkohol i kofeina
Wino do obiadu, a później kawa to nie najlepszy pomysł. Kofeina i alkohol to dwa źródła energii, które wzajemnie się potęgują. Jeśli więc po wypiciu wina czy piwa będziesz delektować się kawą, możesz sobie zafundować mieszankę wybuchową, a uczucie „bycia pijanym” wzrośnie. Powodem tego jest fakt, że kofeina maskuje efekty zatrucia alkoholowego.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl